Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Υποτροφία Ιαπωνικής Κυβέρνησης (MEXT) 2024: Undergraduate Students

Η περίοδος φοίτησης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2024 και διαρκεί για πέντε (5) ή επτά (7) χρόνια ανάλογα με τη σχολή. Περιλαμβάνει και ένα χρόνο προετοιμασίας- κυρίως εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας και των μαθημάτων κατεύθυνσης. Τα πανεπιστήμια ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας.

Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, την εγγραφή, την έκδοση βίζας σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (περίπου 800 ΕΥΡΩ) .
 

Aιτήσεις

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών με επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που ακολουθούν.

  • Κατεβάστε το έγγραφο Application Guidelines και τις φόρμες από την ιστοσελίδα: 
     
  • Σχετικά με την παράγραφο 10.Application documents, τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν (πρωτότυπα και αντίγραφα), αναγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

Νο.

Documents

Οriginal

Copies

(1)

 Application form 

1

2

(2)

 Direct Placement Preference Form

1

2

(3)

 Academic transcript(s) for all school years of school/university  attended

1

2

(4)

 Certificate(s) of graduation of school / university attended

1

2

(5)

 Recommendation letter from either a class teacher or principal or  last school attended

1

2

(6)

 Medical certificate

1

2

(7)

 Certificate of enrollment

1

2

(8)

 Certificate of university enrollment qualification examination

1

2

(9)

 Certificate of language proficiency

-

3

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το κείμενο στις φόρμες (1) Application form και  (2) Direct Placement Preference form πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο (όχι χειρόγραφο).

(1)  Application form

  • Τo ονοματεπώνυμο πρέπει να αναγράφεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο αναγράφεται στο διαβατήριο.
     ※Μην γράψετε πατρώνυμο στο πεδίο «Middle name» της πρώτης (1) σελίδας.     
  • Σε κάθε αίτηση (πρωτότυπο και αντίγραφα) θα τοποθετήσετε μια συμβατική φωτογραφία με κόλλα, όχι με συρραπτικό, ή θα εκτυπώσετε την αίτηση με την ψηφιακή φωτογραφία.

(3)  Academic transcript(s) for all school years of school/university attended 
Απαιτείται αναλυτική βαθμολογία από την έναρξη της Α’ τάξης έως τη λήξη της Γ’ τάξης του λυκείου. Εάν ο υποψήφιος δεν έχει ολοκληρωμένη αναλυτική βαθμολογία, θα καταθέσει την πιο πρόσφατη. Εάν ο υποψήφιος είναι στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με την αναλυτική βαθμολογία του λυκείου και την πιο πρόσφατη βαθμολογία της σχολής που φοιτά.


(4)  Certificate(s) of graduation of school / university attended
Απαιτείται απολυτήριο ή βεβαίωση πιθανής ημερομηνίας παραλαβής απολυτηρίου. Εάν ο υποψήφιος είναι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να προσκομίσει μαζί με το απολυτήριο λυκείου και τη βεβαίωση σπουδών από την σχολή που φοιτά.

(5)  Recommendation letter from either a class teacher or principal or last school attended

  • Η συστατική επιστολή απαιτείται να είναι πρωτότυπη (Κατάθεση σε ψηφιακή μορφή γίνεται αποδεκτή μόνο εάν συνοδεύεται από επιστολή αιτιολόγησης του καθηγητή).
  • Δεν ορίζεται ακριβής αριθμός επιστολών [προτείνεται να είναι από έναν (1) έως τρεις (3) καθηγητές]. Εάν ο υποψήφιος είναι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να προσκομίσει συστατικές επιστολές από καθηγητές λυκείου, καθώς και καθηγητές της σχολής που φοιτά. Χρήση ειδικού τύπου φακέλου δεν υποδεικνύεται. Συνιστάται, η κατάθεση της πρωτότυπη επιστολή και των αντίγραφων στον ίδιο φάκελο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η υποβολή των πρωτότυπων επιστολών σε σφραγισμένο φάκελο. Υπενθυμίζεται ότι οι επιστολές θα πρέπει να είναι γραμμένες στην αγγλική γλώσσα ή να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα.
     

(6)  Medical Certificate 
Γίνεται αποδεκτή η βεβαίωση από οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας εντός και εκτός Ελλάδας. Πρέπει να συμπληρωθεί η προκαθορισμένη φόρμα από γιατρό στην αγγλική γλώσσα.
※Προσοχή στη φόρμα 1. Physical examination - (6) Eyesight, πρέπει να συμπληρωθούν οι ακριβείς αριθμοί της μέτρησης
 
(9)  Certificate of language proficiency
Αφορά σε πιστοποιητικά γλωσσομάθειας Αγγλικών και Ιαπωνικών μόνο.

Σημειώσεις
▸Όλα τα πρωτότυπα έγγραφα στην ελληνική γλώσσα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα. 

▸Για την επίσημη μετάφραση των εγγράφων δεν απαιτείται η σφραγίδα της Χάγης.

▸Τα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή δεν θεωρούνται πρωτότυπα. Όμως θα είναι αποδεκτά εάν το σχολείο/πανεπιστήμιο χορηγεί πιστοποιητικά, αναλυτική βαθμολογία, απολυτήριο, πτυχίο, κ.α., μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα οδηγία του ΜΕΧΤ, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνοδεύονται από μια θεώρηση γνησιότητας.
 
▸ Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τις προαναφερθείσες οδηγίες (9. Application documents) σε τρία (3) σύνολα (1 σύνολο πρωτότυπων και 2 σύνολα αντίγραφων).

▸Τα έγγραφα που υποβάλλονται δεν επιστρέφονται.
 
▸Σε περίπτωση απόρριψης αίτησης η Πρεσβεία της Ιαπωνίας δεν είναι υποχρεωμένη να αιτιολογήσει την απόφασή της. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων δεν προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης αιτήσεων και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις. 
 

Υποβολή αιτήσεων

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων : 29 Μαΐου 2023 (καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την καταληκτική ημερομηνία).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης αυτοπροσώπως (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)  ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα).

※H Πρεσβεία της Ιαπωνίας δεν έχει υποχρέωση να ειδοποιήσει τους αιτούντες για την ταχυδρομική παραλαβή.
 

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογής

Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Ιούνιο 2023, οι επιλεχθέντες προχωρούν σε υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, την ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και τα Μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα επιλογής. (Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο 2023).

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, ωστόσο μπορείτε να δείτε θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών εδώ:
https://www.studyinjapan.go.jp/en/planning/scholarship/application/examination.html

Αίτηση 2024.docx