Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Τι αλλάζει στα δημόσια Πανεπιστήμια- ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΑΠ

Ειδικό βάρος δίνεται στο νομοσχέδιο στις συνεργασίες με τα ξένα πανεπιστήμια, αλλά και στη συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων Ιδρυμάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, τα ελληνικά πανεπιστήμια προχώρησαν σε συνέργειες με ξένα πανεπιστήμια, με κορυφαία στιγμή την επίσκεψη αντιπροσώπων 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ το 2022. Κεντρικά και περιφερειακά Ιδρύματα πέτυχαν τη σύναψη μνημονίων με στόχο τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, χάρη στα οποία ένας Ελληνας φοιτητής μπορεί να λάβει τίτλο σπουδών (κυρίως σε μεταπτυχιακά προγράμματα) με αναγνώριση τόσο από το ελληνικό Ιδρυμα όσο και από το ξένο.

Επειδή σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα κοινά προγράμματα έχουν υψηλά δίδακτρα, το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότησή τους. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να «ξεκολλήσει» διαδικασίες που έμειναν στη μέση λόγω υψηλού κόστους και να προωθήσει και νέες συνεργασίες κοινών προγραμμάτων.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα μέσω συστημάτων τύπου Erasmus, δηλαδή παρακολούθηση μαθημάτων για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και μετεγγραφές ξένων φοιτητών, κάτι το οποίο προβλέπεται και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία αναμένεται να κυρωθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Επιπλέον προωθεί τη σύναψη συμφωνιών ελληνικών πανεπιστημίων με διεθνή κέντρα σπουδών και ξένα πανεπιστήμια για φοίτηση έως και τρία εξάμηνα, αξιοποιώντας το υπάρχον ενδιαφέρον των ξένων φοιτητών να σπουδάσουν στη χώρα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στις επιλογές των αμερικανών φοιτητών, με τη χώρα να βρίσκεται σε πρόσφατη μέτρηση στην 8η θέση.

Επέκταση ΔΠΘ

Στην κατηγορία των μεγαλύτερων πανεπιστημίων βάσει του αριθμού σχολών αναβαθμίζεται το ΔΠΘ με το νέο νομοσχέδιο. Ολα τα τμήματα που βρίσκονται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τα οποία μέχρι τώρα ανήκουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μεταφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ παράλληλα ιδρύονται και νέα τμήματα.

Τη δική του σχολή Ψυχολογίας αποκτά το Ιδρυμα με έδρα στο Διδυμότειχο, ενώ στην Κομοτηνή ιδρύεται τμήμα Εργοθεραπείας, ένα από τα πιο δημοφιλή αντικείμενα σπουδών στις επιστήμες Υγείας. Το τμήμα Ψυχολογίας θα δεχτεί τους πρώτους του φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ το τμήμα Εργοθεραπείας τον Σεπτέμβριο του 2025.

Παράλληλα, τα τμήματα Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης με έδρα την Καβάλα μεταφέρονται διοικητικά στο ΔΠΘ, ενώ το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο θα μεταφερθεί από τον Σεπτέμβριο του 2025 στην Αλεξανδρούπολη, όπου εδρεύει και η σχολή της Ιατρικής. Το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας με έδρα τη Δράμα θα μετονομαστεί  σε τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, ενώ το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα θα μετονομαστεί σε τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προβλέπεται η ανέγερση εστιών χρηματοδότησης ύψους 105,4 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει 50.000 ευρώ για κτιριακά θέματα.

  ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΑΠ

Μεταξύ των διατάξεων προβλέπεται και η αυτονόμηση του ΕΑΠ, στο πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων. Στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο συστήνεται Πανεπιστημιακό Κέντρο Ανάπτυξης, Πιστοποίησης και Αξιολόγησης με κύριες δραστηριότητες την πιστοποίηση διαδικασιών, περιεχομένου και δομών στη διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την παραγωγή προτύπων εκπαιδευτικού υλικού και την παραγωγή στατιστικών δεδομένων. Παράλληλα συστήνεται και Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του.

 

 

Πηγή:https://www.dictyo.gr