ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

.................... ΠΟΡΕΙΑ ......................


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

             ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ            

                            ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΑΠ                              

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ


   www.oasep.gr   Εξειδικευμένο κέντρο ΠΟΡΕΙΑ   www.oeap.gr

Ρωτήστε μας για τα ευέλικτα υποστηρικτικά μας προγράμματα, που προσαρμόζονται στις δικές σας ανάγκες! τηλ 2110136761

Διπλάσια τα ποσοστά bullying για τους...φοιτητές

Διπλάσια τα ποσοστά bullying για τους...φοιτητές

Διπλάσια ποσοστά σχολικού εκφοβισμού είχαν υποστεί στη σχολική τους ζωή άτομα που πετυχαίνουν ακαδημαϊκά.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη φάση της έρευνας που έγινε σε περισσότερους και περισσότερες από 1.400 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του ΠΑ.ΜΑΚ, Γιώργος Παυλίδης σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του αντιπρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου με αφορμή την διοργάνωση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, του πανελληνίου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «bullying - σχολικός εκφοβισμός, ψυχοκοινωνικές, εκπαιδευτικές συνέπειες και η αντιμετώπισή τους».

Μιλώντας για την έρευνα, επισήμανε ότι σε αυτήν συμμετείχαν 528 φοιτητές και 864 φοιτήτριες, 628 από τη θεωρητική και 779 από τη θετική κατεύθυνση ενώ από τα αποτελέσματα εντυπωσιάζει το υπερδιπλάσιο ποσοστό των φοιτητών (41% σε σχέση με το αναμενόμενο 21%) που υπέστησαν bullying.

«Το εύρημα της έρευνας είναι θλιβερό για τη χώρα, καθώς παιδιά που αργότερα προοδεύουν ακαδημαϊκά φαίνεται ότι απομονώνονται στο σχολείο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος, ανάμεσα σε 60 χώρες, στα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού, με ποσοστό 42%, τη στιγμή που το μικρότερο ποσοστό το έχει η Γερμανία με 8% και ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες με 15%» σημείωσε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «το χειρότερο είναι πως το 68% των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν παρατηρητές σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Ελάχιστοι παρενέβησαν είτε φοβούμενοι ότι θα υποστούν τα ίδια, είτε γιατί δεν ήξεραν τι να κάνουν εκείνη τη στιγμή και σάστισαν». «Εξίσου υπεύθυνοι, συνυπεύθυνοι και ακόμη πιο υπεύθυνοι από τον θύτη είναι αυτοί που παρακολουθούν το σχολικό εκφοβισμό δεν παρεμβαίνουν, γιατί έτσι ουσιαστικά ηρωοποιούν το θύτη» πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, όμως, και σε μια κατηγορία παιδιών που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό σε ποσοστό διπλάσιο έως δεκαπλάσιο από το συνηθισμένο. Πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, δυσλεξία και υπερκινητικότητα. «Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ήταν σημαντικά περισσότερο θύματα (40%), λόγω της ταπεινωτικής σχολικής τους αποτυχίας, που οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομόνωση» είπε.

«Ιδιαίτερα το παιδί με υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα είναι συνήθως λίγο πιο επιθετικό από το μέσο όρο. Ενοχλεί τους άλλους, καμιά φορά ασκεί σχολικό εκφοβισμό γιατί ο παρορμητικός δεν μπορεί να κρατηθεί να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών του και μετά η κατάσταση αντιστρέφεται. Ομαδοποιούνται οι άλλοι και τον κάνουν θύμα» επισήμανε. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε και στην έρευνα που έδειξε ότι τα παρορμητικά παιδιά είναι πολύ συχνότερα θύτες (34%) αλλά και θύματα (27%) του bullying. Θύτες ήταν περισσότερο οι άντρες σε ποσοστό 58, 4% έναντι 40,9 % των γυναικών και οι φοιτητές των θετικών επιστημών (70%) σε σχέση με αυτούς των θεωρητικών επιστημών.

Περιγράφοντας το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον βιασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μια επαναλαμβανόμενη απρόκλητη επιθετικότητα από δυνατούς προς αδύναμους, χωρίς αιτία. «Δεν πρόκειται για σημερινό φαινόμενο. Υπήρχε πάντα. Πάντα ο ισχυρότερος ταλαιπωρούσε τον πιο αδύναμο, τη μειονότητα. Ωστόσο το bullying έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω της ανοχής σε αυτό» διευκρίνισε.

Απευθυνόμενος στους γονείς, συνέστησε να βρίσκονται κοντά στους μαθητές, ώστε να αντιληφθούν φαινόμενα bullying εγκαίρως, αλλά και για να μπορούν να τους μιλήσουν ελεύθερα τα παιδιά τους. Βασικοί αποτρεπτικοί παράγοντες είναι η πλήρης επιτήρηση στο διάλειμμα και ο ενεργητικός-αποτρεπτικός ρόλος των παρατηρητών, στο bullying.

Σημειώνεται ότι η θεματολογία του πανελληνίου επιστημονικού συνεδρίου για τον σχολικό εκφοβισμό καλύπτει μια ευρεία γκάμα από τα αίτια και τις συχνότητές του και τα ερευνητικά δεδομένα από την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα μέχρι και βιωματικά εργαστήρια ώστε να βιώσει κάποιος και κάποια αυτό που βιώνει όποιος και όποια υφίσταται bullying. Οι συμμετοχές στο συνέδριο ήδη έχουν υπερβεί τις 1400 ενώ προέρχονται από φοιτητές, γονείς, ομάδες αστυνομικών, μέλη του δικαστικού σώματος, καθηγητές, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και ειδικότητες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr

 
Εκπαιδευτικά Θέματα
Ολοκλήρωση 7ου Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ

 

 

Read more...
 
Οδηγός Συμπλήρωσης Αίτησης Υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών

Για ακόμη μια χρονιά η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού για τη βοήθεια των υποψηφίων των στρατιωτικών σχολών στη σωστή συμπλήρωση των αιτήσεών τους, δημιούργησε έναν Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών.

Read more...
 
Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσιάζονται μια σειρά από πληροφορίες, ερωτήσεις - απαντήσεις καθώς και παλιότερες αναρτήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς ενημέρωση των υποψηφίων.

Read more...
 
Εκδόσεις
Banner

Εκδόσεις Σιγαρέτα - Εκδόσεις και Περιοδικό Οδός Πανός

Banner
Μελέτες, διακοσμήσεις

Αρχιτεκτονικές μελέτες

Εκδόσεις αδειών,αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις,διαμορφώσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διακοσμήσεις,δώστε αξία στο ακίνητό σας

Τηλ: 210 8962996

κιν: 6944724597

Banner
Μουσείο Ακρόπολης
Banner
Fuehrungen durch das Neue Akropolismuseum
Guided Tour of the Acropolis Museum
Εκπαίδευση και κοινωνία
Περισσότερες μετακινήσεις υποψηφίων για τα ΑΕΙ θα καλύψει φέτος το υπουργείο

04 04 16 ejetaseis

Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε σήμερα και ψηφίζεται την Πέμπτη λύνεται το θέμα της μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μαθητών που δίνουν πανελλαδικές σε άλλο λύκειο από εκείνο στο οποίο φοιτούν.

Read more...
 
Πως Έλληνες φοιτητές μπορούν να γνωρίσουν την ακαδημαϊκή πραγματικότητα του εξωτερικού δωρεάν.

Ενας από τους άξονες των αλλαγών αφορά το λύκειο, το οποίο πρέπει να πάψει να είναι προθάλαμος για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά να λειτουργεί ως αυτοτελής βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος

Το Corallia και οι σύλλογοι Ελλήνων φοιτητών σε πέντε πανεπιστήμια της Αμερικής (Stanford, Berkeley, MIT, Georgia Tech, UC San Diego) οργανώνουν κάθε χρόνο το «Educational Trip».

Read more...
 
Ολο και περισσότερα σχολεία ζητούν δωρεάν γεύματα

Ολο και περισσότερα σχολεία ζητούν δωρεάν γεύματα

Αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 260.000 μαθητές έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα Διατροφή του Ινστιτούτου Prolepsis και του «Βήματος»

Read more...
 
Εκδηλώσεις – Εκθέσεις – Φεστιβάλ
Γιάννης Χαρούλης: Οι πρώτες συναυλίες για το καλοκαίρι 2016

Γιάννης Χαρούλης: Οι πρώτες συναυλίες για το καλοκαίρι 2016

Μετά από έναν χειμώνα απουσίας από τη συναυλιακή σκηνή και την προετοιμασία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο Γιάννης Χαρούλης θα κάνει και φέτος, ένα μεγάλο καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα.

Read more...
 
Ο Διονύσης Σαββόπουλος live στο Φουγάρο

alt

ο Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου στις 10μμ, το Φουγάρο υποδέχεται στους υπαίθριους χώρους του για δύο βραδιές το Διονύση Σαββόπουλο

Read more...
 
Sani Festival 2016: Μία γεύση από το φετινό φεστιβάλ

Sani Festival 2016: Μία γεύση από το φετινό φεστιβάλ

SANI FESTIVAL 2016 :: Highlights

Read more...
 
Εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια
Διημερίδα με θέμα "Η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία"

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο by sponsor" target="a652c_1462551571_wwwuoagr_267324" style="color: #0b77b6; left: auto; top: auto;">ΠΛΑΊΣΙΟ του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Read more...
 
ΤΜΣ: Pianodrum με τους Christof Moser και Alex Dostal [11/5/16]

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιεί Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Read more...
 
Ομαδικό εργαστήριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνικές επιχειρήσεις! Μάθε, δράσε, επιχείρησέ το!

Read more...