ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

.................... ΠΟΡΕΙΑ ......................


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

             ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ            

                            ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΑΠ                              

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ


   www.oasep.gr   Εξειδικευμένο κέντρο ΠΟΡΕΙΑ   www.oeap.gr

Ρωτήστε μας για τα ευέλικτα υποστηρικτικά μας προγράμματα, που προσαρμόζονται στις δικές σας ανάγκες! τηλ 2110136761

Ιδιαίτερα μαθήματα με 4 ευρώ την ώρα

Το άγχος των μαθητών, η ανασφάλεια των γονιών και η διάχυτη αίσθηση πως η παρεχόμενη σχολική γνώση δεν επαρκεί ωθούν υποψηφίους στην παραπαιδεία.

Οσο ένα πακέτο τσιγάρα! Τόσο έχει φτάσει να «κοστίζει» ένα ιδιαίτερο μάθημα κατ’ οίκον

καθώς το «χρηματιστήριο» των φροντιστηριακών μαθημάτων τα τελευταία έτη έχει υποστεί καθίζηση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της υπερπροσφοράς από χιλιάδες νέους πτυχιούχους που ψάχνουν για... χαρτζιλίκι.

«Τα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας, στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 ένας «ιδιαιτεράς» με καλό όνομα στις πλούσιες περιοχές, μπορούσε να ζητήσει έως και 150 ευρώ την ώρα» λέει στην «Κ» καθηγητής ιδιωτικού σχολείου. Την ίδια στιγμή, το τοπίο είναι άναρχο, καθώς μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι «μαύρο», δηλαδή χωρίς να κόβονται φορολογικές αποδείξεις. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σχετικά με τις αποδείξεις από τα φροντιστήρια, ο σχεδιασμός του υπ. Οικονομικών είναι να μετρούν υπέρ της έκπτωσης φόρου μόνο αν οι συναλλαγές έχουν γίνει με τραπεζική κάρτα. Ηδη, πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής - ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, Γεώργιος Xατζητέγας, στα οργανωμένα φροντιστήρια πάνω από το 60% των πληρωμών από γονείς γίνονται με πιστωτική κάρτα ή μέσω e-banking.

Ειδικότερα, στην τελική ευθεία έχουν μπει οι μαθητές και οι καθηγητές των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων, καθώς η κορυφαία στιγμή της άτυπης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως ονομάζεται η ιδιωτική φροντιστηριακή αγορά, είναι οι παντός είδους εξετάσεις που διοργανώνονται τέλη Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο, με «κορωνίδα» τις πανελλαδικές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Με βάση τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, σήμερα λειτουργούν 2.348 φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 130.683 μαθητές και 16.826 εκπαιδευτικούς και 28 φροντιστήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με 1.268 φοιτητές και 171 εκπαιδευτικούς. Για την εκμάθηση ξένων γλωσσών λειτουργούν 6.619 κέντρα ξένων γλωσσών, στα οποία φοιτούν 472.423 μαθητές και διδάσκουν 20.019 εκπαιδευτικοί.

Βέβαια, η αγορά των φροντιστηρίων κινείται με δύο ταχύτητες, καθώς οι τιμές για τα φροντιστήρια προετοιμασίας των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαφορετικές -και πολύ υψηλότερες- σε σύγκριση με εκείνες για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή της απλής βοήθειας του μαθητή σε κάποιο μάθημα που υστερεί.

Κατηγορίες... μαθητών

Συγκεκριμένα, η φροντιστηριακή αγορά διακρίνεται σε εκείνη που απευθύνεται στους μαθητές έως και 15 ετών, δηλαδή έως και τη Γ΄ Γυμνασίου. Σε αυτό τον χώρο στρατιές ανέργων πτυχιούχων διαγκωνίζονται για έναν... μαθητή, τον οποίο θα βοηθούν σε σχολικά μαθήματα που «χωλαίνει» είτε θα τον διδάσκουν ξένες γλώσσες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εκπαιδευτικού-ερευνητή Στράτου Στρατηγάκη, από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές (Φυσικής, Μαθηματικών, Φιλολογίας κ.λπ.) αποφοιτούν κάθε έτος περί τους 7.000 πτυχιούχους, οι οποίοι βλέπουν τα φροντιστήρια ως λύση ανάγκης. «Και στον χώρο αυτό έχουν μπει και οι δάσκαλοι, ενώ πολλοί απευθύνονται και σε συγγενείς τους» παρατηρεί καθηγητής, με μεγάλη εμπειρία στην αγορά των ιδιαίτερων μαθημάτων. Οι τιμές των ιδιαίτερων μαθημάτων ξεκινούν από τα 4 ευρώ, ενώ μεγάλες προσφορές γίνονται και από τα οργανωμένα φροντιστήρια με τις τιμές για ένα ετήσιο πρόγραμμα εκμάθησης ξένης γλώσσας να κυμαίνονται από 30 ώς 170 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό ωρών και μαθητών ανά τμήμα αλλά και το επίπεδο.

Το τοπίο αλλάζει, όταν ο μαθητής αρχίσει την προετοιμασία του για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με το νέο σύστημα, στο οποίο ο υποψήφιος θα πρέπει να εξετασθεί σε 4 ή 5 μαθήματα αντί των 6 ώς και πέρυσι, το κόστος κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως και 3.000 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Την ίδια στιγμή, πολλοί γονείς προτιμούν για τα παιδιά τους ιδιαίτερα μαθήματα, είτε ατομικά είτε σε ολιγάριθμες ομάδες. Πανελλαδική έρευνα της PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, έδειξε ότι το 22% των μαθητών Λυκείου (όπου και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές) κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Πλέον ένας καθηγητής με καλή φήμη μπορεί να διεκδικήσει 20 με 25 ευρώ την ώρα για την προετοιμασία ενός μαθητή της Γ΄ Λυκείου.

Ποιος κόβει αποδείξεις; Στην ίδια έρευνα, το 46% των γονιών παραδέχθηκε ότι δεν παίρνει καμιά απόδειξη για τα ιδιαίτερα, ενώ το 35% των γονιών υποστήριξε ότι λαμβάνει αποδείξεις, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων κάνουν λόγο για «τοπίο τρελής φοροδιαφυγής».

Η παραοικονομία στα φροντιστήρια

«Ενας καλός καθηγητής που δουλεύει σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, σίγουρα κάνει και ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές του, ιδίως όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Και φυσικά χωρίς να κόβει αποδείξεις» σημειώνει στην «Κ» καθηγητής, με μακρά εμπειρία στον χώρο. Η παραοικονομία στη φροντιστηριακή αγορά έχει δύο πτυχές: η πρώτη αφορά την έκδοση αποδείξεων στους γονείς και η δεύτερη την εισφοροδιαφυγή μέσω της «υπασφάλισης» των καθηγητών που διδάσκουν στα φροντιστήρια. Ουσιαστικά, η πλειονότητα των ιδιοκτητών φροντιστηρίων κόβουν αποδείξεις μόνο για το μισό των διδάκτρων που πραγματικά καταβάλλονται. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε (πριν αλλάξει τελικά απόφαση, μετά το σίριαλ του περασμένου φθινοπώρου) την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση διότι διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κατά μέσο όρο μόλις 8.000 ευρώ - στοιχείο που το θεώρησε... τεκμήριο φοροδιαφυγής. Από την άλλη, οι καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια ασφαλίζονται για το ήμισυ των διδακτικών τους ωρών ή για το μισό του ποσού για το οποίο έχουν συμφωνήσει ως ωριαία αντιμισθία ή σε πολλές περιπτώσεις και για τα δύο ταυτόχρονα. Και βέβαια, η χορήγηση δώρων και επιδομάτων δυσκολεύει όσο ο τζίρος πέφτει και η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνεται...

 

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

 
Εκπαιδευτικά Θέματα
Ολοκλήρωση 7ου Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ

 

 

Read more...
 
Οδηγός Συμπλήρωσης Αίτησης Υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών

Για ακόμη μια χρονιά η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού για τη βοήθεια των υποψηφίων των στρατιωτικών σχολών στη σωστή συμπλήρωση των αιτήσεών τους, δημιούργησε έναν Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υποψηφίων Στρατιωτικών Σχολών.

Read more...
 
Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσιάζονται μια σειρά από πληροφορίες, ερωτήσεις - απαντήσεις καθώς και παλιότερες αναρτήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς ενημέρωση των υποψηφίων.

Read more...
 
Εκδόσεις
Banner

Εκδόσεις Σιγαρέτα - Εκδόσεις και Περιοδικό Οδός Πανός

Banner
Μελέτες, διακοσμήσεις

Αρχιτεκτονικές μελέτες

Εκδόσεις αδειών,αναπαλαιώσεις, ανακαινίσεις,διαμορφώσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, διακοσμήσεις,δώστε αξία στο ακίνητό σας

Τηλ: 210 8962996

κιν: 6944724597

Banner
Μουσείο Ακρόπολης
Banner
Fuehrungen durch das Neue Akropolismuseum
Guided Tour of the Acropolis Museum
Εκπαίδευση και κοινωνία
Περισσότερες μετακινήσεις υποψηφίων για τα ΑΕΙ θα καλύψει φέτος το υπουργείο

04 04 16 ejetaseis

Με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε σήμερα και ψηφίζεται την Πέμπτη λύνεται το θέμα της μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μαθητών που δίνουν πανελλαδικές σε άλλο λύκειο από εκείνο στο οποίο φοιτούν.

Read more...
 
Πως Έλληνες φοιτητές μπορούν να γνωρίσουν την ακαδημαϊκή πραγματικότητα του εξωτερικού δωρεάν.

Ενας από τους άξονες των αλλαγών αφορά το λύκειο, το οποίο πρέπει να πάψει να είναι προθάλαμος για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά να λειτουργεί ως αυτοτελής βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος

Το Corallia και οι σύλλογοι Ελλήνων φοιτητών σε πέντε πανεπιστήμια της Αμερικής (Stanford, Berkeley, MIT, Georgia Tech, UC San Diego) οργανώνουν κάθε χρόνο το «Educational Trip».

Read more...
 
Ολο και περισσότερα σχολεία ζητούν δωρεάν γεύματα

Ολο και περισσότερα σχολεία ζητούν δωρεάν γεύματα

Αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 260.000 μαθητές έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα Διατροφή του Ινστιτούτου Prolepsis και του «Βήματος»

Read more...
 
Εκδηλώσεις – Εκθέσεις – Φεστιβάλ
Γιάννης Χαρούλης: Οι πρώτες συναυλίες για το καλοκαίρι 2016

Γιάννης Χαρούλης: Οι πρώτες συναυλίες για το καλοκαίρι 2016

Μετά από έναν χειμώνα απουσίας από τη συναυλιακή σκηνή και την προετοιμασία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο Γιάννης Χαρούλης θα κάνει και φέτος, ένα μεγάλο καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα.

Read more...
 
Ο Διονύσης Σαββόπουλος live στο Φουγάρο

alt

ο Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου στις 10μμ, το Φουγάρο υποδέχεται στους υπαίθριους χώρους του για δύο βραδιές το Διονύση Σαββόπουλο

Read more...
 
Sani Festival 2016: Μία γεύση από το φετινό φεστιβάλ

Sani Festival 2016: Μία γεύση από το φετινό φεστιβάλ

SANI FESTIVAL 2016 :: Highlights

Read more...
 
Εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια
Διημερίδα με θέμα "Η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία"

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο by sponsor" target="a652c_1462551571_wwwuoagr_267324" style="color: #0b77b6; left: auto; top: auto;">ΠΛΑΊΣΙΟ του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Read more...
 
ΤΜΣ: Pianodrum με τους Christof Moser και Alex Dostal [11/5/16]

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιεί Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Read more...
 
Ομαδικό εργαστήριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνικές επιχειρήσεις! Μάθε, δράσε, επιχείρησέ το!

Read more...